BİRİNCİ YARI FİNALİN ŞARKILARINI TAKDİMİMDİR
Geçen gün Can Bonomo ekibinin resmi Twitter hesabı “Team Bonomo”nun paylaştığı bir fotoğrafı görünce konuştuk Ege’yle. Can Bonomo Türkiye’nin Eurovision tarihinde başından bu yana, bu yarışmaya katıldığı için en kârlı çıkan isimlerden biri olarak anılacak ileride. Zira 2010 yılının son aylarında çıkan albümü, 2012’nin ilk ayından bu yana hem dijital, hem de mekanik satışlarda görülmemiş bir ivme kazandı. Alternatif bir deneme olarak sadece meraklılarının bilip hatırlayacağı bir albüm kategorisine girmek üzereyken, bir anda müzik market raflarında ana akım albümlerin yanına çıktı.
Seçildiğinin ilan edildiği günlerde yaşanan “tanınmıyor” tartışmaları çoktan geride kaldı. Artık memlekette Bonomo’yu tanımayan kalmadı; hayran sayısı neresinden baksanız beşe ona katlandı. Normal şartlar altında müziğiyle çok da ilgilenmeyecek haber kanalları başta olmak üzere, her nevi televizyon ve radyo kanalında, gazete ve dergide göründü/görünmekte son üç aydır.
Bu imza günü fotoğrafı da Bonomo’nun nasıl bir etki yarattığının ispatı gibi.
Tabii asıl mesele işin yarışmadan sonraki kısmı diyeceksiniz ama onu konuşmak için henüz çok erken. Zaten konumuz da Can Bonomo değil; Can Bonomo’nun rakipleri.
İşte 22 Mayıs gecesi yapılacak birinci yarı finalde yarışacak ülkeler ve şarkıları:
Karadağ
Karadağ’ı temsil eden 48 yaşındaki Rambo Amadeus ülkesinde çok popülermiş ve 1988 yılından beri on stüdyo albümü yayınlamış. Caz-“rap” diye tanımlanabilecek tuhaf bir şarkıyla yarışacak. “Euro Neuro” adlı bu şarkı, kafiye olsun diye yazılmış sözleri, hem esprili hem de turistik tanıtım klibiyle bizim seksenli yıllarda yarışmadaki halimizi anımsattı bana. Zaten şarkının keman partisyonları da tam bizim havalardan çalıyor.
İzlanda
İzlanda
İzlanda’nın temsilcileri Greta Salome ve Jonsi, bu yarışma için bir araya gelmiş bir ikili. Şarkılarının adı “Never Forget”. Jonsi ilk kez 2004 yılında yarışmada ülkesini temsil etmiş, bugüne dek grubuyla birlikte dört, solo olarak da bir albüm yayımlamış. Greta Salome ise her ne kadar popüler müzik yapıyor olsa da, aslında keman eğitimi almış bir klasik müzikçi. Halen İzlanda Senfoni Orkestrasında keman çalıyormuş. Bizim buralarda klasik müzik eğitimi alırken popüler iş yapanları konservatuardan atıyorlar biliyorsunuz. O yüzden yazdım bu ayrıntıyı. Yoksa şaşılacak bir tarafı yok. “Never Forget” yarı finalin iddialı şarkılarından diyor Ege. Şimdiden favori gösteriliyormuş ki bence de bugünün popüler müzik pazarına rahatlıkla servis edilebilecek bir şarkı.
Yunanistan
Yunanistan
Yunanistan yine “oynama şıkıdık şıkıdım” bir şarkı yapmış, uzun bacaklı da bir solist bulmuş, arkasına da dansçıları koymuş ki daha önce aynı formül onlara birinciliği getirmişti. Ancak ne Eleftheria Eleftheriou sahnede Heleni Paprizou kadar profesyonel duruyor, ne de şarkısı “Afrodisiac”, “My Number One” kadar kuvvetli. Eleftheria Eleftheriou, 1989 doğumlu. 2008 yılında Yunanistan’ın pop-star yarışması The X-Factor Greece’in ikinci sezonunda birinci olarak şöhreti yakalamış. Sony Müzik’le anlaşma imzalamasının hemen ardından da 2010 yılında Eurovision Yunanistan elemelerine katılmış. Ne var ki şarkısının resmi olarak yayımlanmadan evvel internete düşmesi nedeniyle diskalifiye edilmiş. İkinci denemesinde ise ülkesini temsil etmeye hak kazanmış.
Letonya
Letonya
Letonya’yı “Beautiful Song” adlı şarkısıyla temsil eden Anmary de bir yetenek yarışmasında şöhreti yakalayanlardan. Şarkısında anlattığı gibi, Johnny Logan’ın yarışmada İrlanda adına birincilik kazandığı 1980 yılında doğmuş. O zaman bu zaman müzikle iç içe olan Anmary 2003 yılında Talantu Fabrika yarışmasının ikinci sezonunda ikinci olarak adını duyurmuş. Halen şarkıcılık ve vokal koçluğu yapan hanım kızımızın en büyük hayranı da iki yaşındaki oğlu imiş. “Beautifiul Song” ise meşhur olma hayalleri kuran bir genç kızın uçuk hayallerini anlatan, eski stil bir Eurovision şarkısı.
Arnavutluk
Arnavutluk
Şarkısı ilk belli olan ülkelerden biriydi Arnavutluk ve ben bunu günlüğün ikinci sayfasında sizinle paylaşmıştım. Aynı zamanda ülkesinde popüler bir radyo programcısı da olan Rona Nishliu, sevilen de bir şarkıcıymış. “Suus” adını taşıyan şarkının klibi bir hayli, depresif; aslına bakarsanız şarkı da öyle.
Romanya
Romanya
Romanyalılar bu sene eğlencelik Eurovision şarkıları kontenjanından bir şarkıyla yarışmada şanslarını deniyorlar. Grubun adı Mandinga, şarkının adı ise “Zaleilah”. Yerel öğeler de taşıyan şarkının kendine özel bir dansı da var ki Eurovision meraklıları nerede ne zaman çalınsa dansıyla eşlik eder artık bu şarkıya. Bu güne dek dört albüm yayımlamış olan Mandinga, hem Romanyalı hem de Kübalı müzisyenlerden oluşuyor. Müziklerini de bu bileşim üzerine kurmuşlar. Sahne şovları çok meşhurmuş grubun. Bakalım Eurovision sahnesinde neler yapacaklar?
İsviçre
İtalyan kökenli Ivan ve Gabriel Broggoni kardeşlerin grubu Sinplus, “Unbreakable” adlı şarkıyla İsviçre’yi temsil ediyorlar. Klasik Eurovision çizgisinden uzak, bugünün popüler müziğine yakın duran bu şarkı benim sevdiklerim arasında. Ülkelerinde bugüne dek bir “single” bir de “EP” yayımlamış, genç bir grup Sinplus. Yarışma şarkılarının da içinde bulunduğu ilk albümleri Nisan ayı sonunda piyasaya sürülecekmiş.
Belçika
Belçika
Belçika’yı temsil eden Iris, henüz daha 17 yaşında. Bundan iki yıl önce yerel bir yetenek yarışmasında birinci olunca SonicAngel plak firması onunla sözleşme imzalamış ve kıs abir süre sonra da ilk “single”ıyla dinleyici karşısına çıkmış. Yerel finalde seslendirdiği iki şarkıyı Belçikalılar oylamış ve Iris, “Would You” adlı şarkıyla ülkesini temsil etmeye hak kazanmış. Bakmayın yaşının küçük olduğuna, şarkıcılık performansı hiç de fena değil.
Finlandiya
Finlandiya
Finlandiya bu sene İsveççe bir şarkıyla katılıyor yarışmaya. Pernilla Karlsson’un seslendirdiği “När Jag Blundar” adlı şarkının bestecisi de Pernilla’nın erkek kardeşi Jonas Karlsson. Bu şarkıyı annelerinin ellinci doğum günü için yazmış. Pernilla aslında sporcuymuş. Hatta Finlandiya hentbol liginde takımı birinci olduğunda, kendisi de o yıl ligin en yüksek sayı yapan hentbol oyuncusu olmuş. Ne ki 15 yaşındayken kazandığı bir yetenek yarışmasından sonra müziğe yönelmiş.
İsrail
İsrail
Dört İsrailli müzisyenden oluşan İzabo’nun ilk albümü 2003 yılında yayımlanmış. Bu albüm çok ses getirince Sony firması grupla anlaşma imzalamış ve grup Avrupa’ya açılma şansını yakalamış. Grup “indie rock”tan diskoya uzanan müzikal yelpazesi epeyce geniş bir tarzda şarkılar üretirken, Orta Doğu ezgilerinden de bol bol istifade ediyormuş. Nitekim yarışma şarkıları “Time” da böylesi bir şarkı. Bana biraz bizim Athena’nın şarkılarını anımsattı. Biraz da yetmişler tadı var.
San Marino
San Marino
San Marino’nun şarkısını Valentina Monetta seslendiriyor. 2008 yılında da yerel finallere şarkı gönderen, ancak kazanamayan Valentina bu defa ülkesini temsil etmek üzere seçildi ama “Facebook Uh Oh Oh” adındaki şarkısının reklam içerdiği gerekçesiyle Avrupa Yayın Birliğinden ikaz geldi. Ya şarkıyı değiştirecekti ya da sözleri. Valentina da sözlerde küçük bir değişikliğe gitti “Facebook” yerine “Social Network” dedi ve sorun çözüldü. Şarkı mı? İsmail YK’nın “Facebook” şarkısı daha güzeldi, o kadar diyeyim ben size.
Kıbrıs
Kıbrıs
Bu senenin “kop kop kop” şarkısı Kıbrıs’tan geldi. Ivy de Sony Müzik’le anlaşması olan ve Sony’nin Avrupa çapında tanıtmaya çalıştığı isimlerden biri. Bilmiyorum tesadüf mü ama bu sene yarışmada bu ortak paydada buluşan çok isim var. Yunan temsilcisi Elefteria ile aynı yarışma (X Factor) sayesinde ünlenen, 1993 doğumlu Ivy’nin geleceği parlak gözüküyor ama yarışmada ne yapar onu bilemeyiz.
Danimarka
Danimarka
Danimarka’nın şarkısı da ilk açıklananlar arasındaydı. Babası da müzisyen olan ve müziğe beş yalında babasının arkasında davul çalarak başlayan Soluna Samay Guatemala doğumluymuş. Bugüne dek bir albüm yayımlayan Soluna’nın Eurovision şarkısı “Should’ve Known Better” adını taşıyor ve birinci yarı finalin dikkat çekici şarkılarından biri olarak ön plana çıkıyor.
Rusya
Rusya
Her sene acayip hırs yapmış şarkılarla ilk sıraları zorlayan, bir zamanlar kendisine bağlı ülkelerden de ziyadesiyle puan alan Rusya işi dalgaya mı vurmuş yoksa ciddi mi bilmiyorum ama teyzeler (yoksa nineler mi demeliyim; en gençleri benle yaşıt, o bakımdan) çok eğlenceli sahiden. Zaten daha şimdiden epeyce sükse yaptılar. Bu sene yarışmayı birinci bitirmeleri şaşırtıcı olmayabilir, ortada bir pazarlama harikası var çünkü. İlk kez 2011 yılında Rusya finallerine katılıp üçüncü olan teyzeler, bu seneki yerel finallerde daha önce Rusya’ya birincilik kazandırmış Dima Bilan’ın Tatu kızlarından biriyle yaptığı düeti bile geride bırakıp birincilik ipini göğüslediler. Aslında sekiz kişilik grup, yarışma kuralları gereği altı kişi olarak yarışacaklar.
Macaristan
Macaristan
Macaristan adına yarışacak Compact Disco bir “electro-rock” grubu. 2008 yılında kurulan grup bugüne dek iki albüm yayımlamış. Grup üyelerinden birinin adının Attila olması dikkat çekiyor. Şöyle bir araştırayım, belki Türk filan çıkar dedim ama Macaristan’da o kadar çok Attila Sandor adında kişi varmış ki şaşırdım kaldım. Hem olsa bize faydası ne zaten? Videosu biraz karanlık olsa da “Sound Of Our Hearts” güzel şarkı, o ayrı.
Avusturya
Avusturya
Avusturya bu yarışmya kaçıncı kez böyle delibozuk bir şarkı gönderiyor onu bilmiyorum. Belki de Avusturyalılar sahiden böyle müzik seviyor. Olamaz mı, olabilir. Neyse, Avusturya’nın kırsal kesiminden gelmiş bu iki “rap” müzisyeni kendilerine Trackshittaz adını vermişler ve bugüne kadar yayımladıkları iki albümle memleketlerinde büyük başarı kazanmışlar. Bu şarkıyı da aslında üçüncü albümleri için yazmışlar ama sonra yarışmaya katılmaya karar vermişler. Şarkının adı “Woki Mit Deim Popo”. Popo kelimesinden de anladığınız üzere Türkçesi “Hadi gel de k..nı salla” demekmiş.
Moldovya
Moldovya
Moldovya’nın şarkısı “Lautar”, düğünlerde çalan fakir bir müzisyenin bir sosyete kızına aşık olma hikayesini anlatıyormuş. Hikaye kadar şarkının melodik yapısı da bize çok aşina. Şarkıcı Pasha Parfeny ise Transnistria Music College’da caz eğitimi almış, 1986 doğumlu bir şarkıcı ve şarkı yazarı. Daha önce de ülkesinde Eurovision yerel finallerine katılmış ama şans onu bu sene yakalamış.
İrlanda
İrlanda
Yarışmayı geçen sene izlediyseniz bu zıpçıktı ikiz kardeşleri mutlaka hatırlıyorsunuzdur. Geçen sene çok enerjik bir şarkıyla ve muhteşem bir şovla salonu coşturmuşlardı ama bu sene bu şarkıyla aynı etkiyi yaratırlar mı bilmem ama Jedwards’ın yarışmaya neşe ve enerji getirdiği bir gerçek. Şarkılarının adı “Waterline”. Geçen seneki yarışmada sekizinci olan John Paul Henry Daniel Richard Grimes ve Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes kardeşlere bu sene de başarılar dileyerek bu yarı finalin şarkılarını tamamlıyoruz sevgili okuyucu/izleyiciler. İkinci yarı final şarkılarında tekrar görüşünceye dek, şimdilik hoşça kalın!
NİSAN 2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder